Rekordmånga ettor till salu

Nu drar aktiviteten på bostadsmarknaden igång ordentligt efter sommaren. Samtidigt är marknaden för ettor fortsatt trög – vilket har lett till ett rekordhögt utbud, visar ny statistik från Hemnet. 

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Under vecka 32 fanns det totalt 5 479 ettor till salu på Hemnet, en ökning med 36 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol. Det är den högsta noterade nivån under de drygt tio åren som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. 

Utbudet på marknaden påverkas av både antalet publicerade bostäder och hur länge bostäderna ligger till salu innan de säljs eller plockas bort. Det höga utbudet av ettor beror främst på en lång period av tröghet på marknaden, där antalet försäljningar har gått ner kraftigt sedan räntan började höjas för två år sedan. 

Under den senaste tolvmånadersperioden har det sålts 13 500 enrumslägenheter. Jämfört med tolvmånadersperioden före räntehöjningen i maj 2022 är det en minskning med 28 procent. För lägenheter med fyra rum eller fler är motsvarande minskning 12 procent.

Det rekordhöga utbudet av ettor är genomgående i hela landet och noterades i alla storstadslänen under vecka 32.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker kommenterar:

– Det är uppenbart att det är de mindre lägenheterna som har påverkats mest till följd av de stigande räntorna de senaste två åren. Även om antalet försäljningar nu börjat öka sedan några månader tillbaka så går återhämtningen långsammare för de mindre lägenheterna, vilket är huvudanledningen till att utbudet nu är rekordhögt. Att det framförallt är marknaden för mindre lägenheter som påverkats beror på att de som efterfrågar mindre lägenheter oftare är ensamma låntagare. De är generellt också yngre, vilket gör att de har lägre inkomst och mindre ofta har vinster från tidigare bostadsförsäljningar att falla tillbaka på, säger han.

Läs även: Prisförväntningarna sjunker i augusti.