Köparbarometern: Fler räknar med stigande bopriser

Efter en period av svagt sjunkande prisförväntningar under sommaren ökar nu bostadsköparnas tro på stigande priser. I september tror 48 procent av bostadsköparna på stigande priser, visar Hemnets Köparbarometer. 

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Bland Hemnets besökare som planerar att köpa en bostad räknar nu 48 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 43 procent i augusti. Samtidigt tror 13 procent på sjunkande priser, vilket är samma nivå som i augusti. 

Nettotalet – skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser – stiger därmed till 35 procentenheter i september. En ökning med 5 procentenheter jämfört med augusti.

Prisförväntningarna på bostadsmarknaden stiger alltså igen efter två månader av nedgång. Det är viktigt för prisutvecklingen då det visar på ökad efterfrågan som kan möta det stigande utbudet av nya bostäder till salu, menar Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

– Efter en prismässigt svagare sommar har augusti månad varit ovanligt stark. Mycket tack vare räntesänkningen och indikationer om att fler sänkningar kommer i snabbare takt framöver. En ökad tro på stigande priser ger också en bild av en optimistisk efterfrågesida, vilket är viktigt för marknaden nu när utgångspriserna på det som publiceras stiger och tillflödet är högt, kommenterar han.

Andel köpare som tror på: 

Stigande priser: 48,1 procent (43,3% föregående månad)

Sjunkande priser: 13,5 procent (13,3% föregående månad)

Oförändrade priser: 38,4 procent (43,3% föregående månad)

Läs även: Prisförväntningarna sjunker i augusti.

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostadspriserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.